Beklaagde krijgt 10 jaar gevangenisstraf voor verkrachting en pogingen tot verkrachting

17/06/2024

De rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent heeft een Bulgaarse man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens 1 verkrachting en 3 pogingen tot verkrachting. Na zijn straf moet hij 15 jaar ter beschikking blijven van de strafuitvoeringsrechtbank. De beklaagde wordt ook voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet en moet aan één van zijn slachtoffers 8.680 euro schadevergoeding betalen. Volgens de rechtbank vormt hij een extreem gevaar voor de maatschappij gelet op de aard van de feiten en zijn strafverleden.

Feiten
Op 7 mei 2023 wordt een vrouw verkracht in een parkje aan de Onafhankelijkheidslaan in Gent. Het slachtoffer wordt tijdens een wandeling lastig gevallen door een man die haar vervolgens op de grond duwt en verkracht. Na een tussenkomst van twee voorbijgangers slaat de dader op de vlucht. Het slachtoffer en de twee getuigen geven een persoonsbeschrijving aan de politie. Op basis daarvan wordt een robotfoto gemaakt van de dader. Er worden ook DNA-sporen gevonden.

Op 25 november 2023 om 1.26 uur neemt een vrouw contact op met de noodcentrale. Zij meldt dat een man haar tijdens een wandeling ter hoogte van het station Gent-Dampoort achtervolgde, haar achterwerk aanraakte en met zijn armen naar haar greep. Het slachtoffer greep hierop naar de kap en de trui van de dader en trok deze over zijn hoofd. Ze viel hierbij achterover op de grond. Omdat de dader de kap en trui nog over zijn gezicht had, kon het slachtoffer gaan lopen. Toen ze achterom keek, zag de dat de dader op de vlucht sloeg. Op basis van de persoonsbeschrijving wordt een robotfoto opgemaakt.
Op 6 december 2023 doet een andere vrouw aangifte bij de politie. Toen ze in het park aan het stappen was, kwam een man heel dicht achter haar lopen. Vervolgens nam de man haar vast langs achteren en gooide hij haar op de grond. Hij sloeg haar verschillende keren op haar gezicht en ging met zijn hand richting haar vagina. Toen hij zijn vinger in haar mond stak, beet zij erop. Daarop begon de man haar te bijten in haar gezicht. Toen het slachtoffer om hulp riep, trok ze de aandacht van een getuige. Daarop liep de verdachte weg. Hij bloedde aan zijn vinger. Het slachtoffer kon de politie een specifieke persoonsbeschrijving geven.

Terwijl de politie deze vaststellingen doet, komt er via de radio een nieuwe oproep binnen van een poging tot verkrachting, ter hoogte van het station Gent-Dampoort op amper 1,8 kilometer van de eerste feiten. De persoonsbeschrijving van de dader blijkt sterk overeen te stemmen met de dader van de eerdere poging tot verkrachting. Op de jas van het slachtoffer wordt bloed van de dader aangetroffen.

Via DNA-onderzoek blijkt het DNA-profiel dat bij drie slachtoffers werd aangetroffen overeen te komen. Het komt eveneens voor in een Bulgaarse databank. Dit leidt tot de identificatie van de beklaagde. Die werd in Bulgarije reeds zes keer veroordeeld, meestal wegens diefstal en 1 keer voor verkrachting. Voor die verkrachting kreeg hij een gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden, waarvan hij twee jaar en zes maanden heeft uitgezeten.

Op 18 december 2023 wordt de beklaagde gearresteerd. Zijn gsm-toestel wordt in beslag genomen. Bij zijn verhoor legt de beklaagde deels bekentenissen af, maar minimaliseert hij diverse feiten. Sommige tenlasteleggingen ontkent hij.

Beoordeling en strafmaat
De rechtbank achtte de feiten van verkrachting en drie pogingen tot verkrachting door de beklaagde bewezen. Zo bleek de persoonsbeschrijving door de verschillende slachtoffers frappante gelijkenissen te vertonen, net als de modus operandi en de uitlatingen naar de verschillende slachtoffers. Drie van de vier feiten gebeurden bovendien in de buurt van de Dampoort op een door hem frequent afgelegd parcours. Bij drie van de vier slachtoffers is tevens een DNA-match bewezen. Ook uit het raadplegen van gsm-gegevens blijkt dat de beklaagde op de locatie van twee feiten aanwezig was.

Gelet op de zwaarwichtigheid van de feiten en zijn zwaar strafverleden – waaronder een veroordeling wegens een zwaar zedendelict in zijn thuisland – werd de beklaagde veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Na zijn straf moet hij ook nog 15 jaar ter beschikking blijven van de strafuitvoeringsrechtbank. De beklaagde wordt ook voor 10 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Hij moet aan één van de slachtoffers een schadevergoeding van 8.680 euro betalen, zoals door haar gevorderd.

Motivering vonnis
De rechtbank wees bij haar beoordeling naar de wijze waarop de beklaagde tewerk ging. Die getuigde van een fysiek en seksueel agressieve ingesteldheid en een onderliggende seksuele problematiek. De beklaagde had alleen oog had voor de invulling van zijn eigen seksuele driften, met een totale miskenning voor zijn slachtoffers. De psychische en sociale gevolgen voor deze vrouwen dienen als bijzonder traumatisch te worden bestempeld. Mede door het hoge recidivegevaar vormt de beklaagde een extreem gevaar voor de maatschappij.