Tien beklaagden moeten zich verantwoorden voor illegale vogelvangst

04/06/2024

Op de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen (afdeling Gent) vond vandaag een themazitting plaats rond biodiversiteitsmisdrijven. Tien beklaagden moesten er zich komen verantwoorden.

Vogelbescherming Vlaanderen had zich burgerlijke partij gesteld tegen diverse beklaagden wegens onder andere illegale vogelvangst, het doden van vogels, de illegale verkoop van vogels, het illegaal bezit van vogels, inbreuken op de jachtwetgeving en illegaal wapenbezit. Verschillende feiten kwamen aan het licht na onderzoek van Natuurinspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos en/of na anonieme tips van burgers.

Zowel de burgerlijke partij als de beklaagden kregen tijd om hun standpunten en pleidooien uiteen te zetten. Verschillende vonnissen zullen op 28 juni 2024 worden uitgesproken. Enkele andere zaken worden op 1 oktober 2024 verder behandeld.

Aantal vogels in Vlaanderen sterk gedaald

Naast het grote gebrek aan groene ruimte vormen stropen, het doden van vogels of illegale vogelvangst een ernstige bedreiging voor het vogelbestand in Vlaanderen. De laatste jaren is de vogelpopulatie in Vlaanderen sterk gedaald en zijn diverse beschermde vogelsoorten verdwenen.

De rechtbank van eerste aanleg in Gent en het Openbaar Ministerie tilden daarom zwaar aan diverse aanklachten. Diverse beklaagden – vaak van oudere leeftijd – hadden reeds eerder veroordelingen opgelopen wegens inbreuken op de milieuwetgeving.  

Arrest hof beroep illegaal bezit fazanten

Afgelopen vrijdag sprak het hof van beroep ook een arrest uit, waarin een beklaagde werd veroordeeld voor het illegaal bezitten van 40 fazanten. De beklaagde moet een boete van 16.000 euro betalen. Aan de burgerlijke partij (Vogelbescherming Vlaanderen) moet hij een schadevergoeding van 1.750 euro en een rechtsplegingvergoeding van 600 euro betalen. U vindt meer informatie over dit arrest op de website van het hof van beroep.