Week van de magistratuur 2023

25/04/2023

Op initiatief van de Hoge Raad voor de Justitie vond in de week van 27 tot 31 maart 2023 ook dit jaar de Week van de Magistratuur plaats.

Via dit initiatief heeft de HRJ vele rechtenstudenten de mogelijkheid gegeven om gedurende één dag een magistraat te volgen om zo een inzicht te verkrijgen  in het beroep van magistraat en de realiteit ervan en zo hun nieuwsgierigheid en belangstelling voor deze functie te wekken.

Deze eerste editie van 2022 was een groot succes, werd positief onthaald door de studenten en werd hernomen in 2023, hier en daar bijgesteld door de lessen en feedback van de studenten uit de eerste editie.

Alle universiteiten en een groot aantal magistraten werkten met veel enthousiasme aan dit project mee. 

In Antwerpen konden studenten die zich hiervoor inschreven in de voormiddag een zitting volgen van een rechtbank naar keuze.  In de namiddag vond er een speed-dating plaats met magistraten en de deelnemende studenten in het Vlinderpaleis waarbij de studenten werden geïnformeerd en persoonlijk vragen konden stellen over alle aspecten van het boeiende beroep van magistraat (bv. toegang, examens, carrière, verloning, vakantie,...).  De daarvoor reeds in 2022 ontwikkelde PowerPoint-presentatie vindt u hier.