Politierechtbank doet uitspraak over dodelijk verkeersongeval te Bekkevoort op 3/04/2023

16/07/2024

Persbericht

De politierechtbank van Leuven deed op 16.07.2024 uitspraak over een dodelijk verkeersongeval dat plaatsvond op 03.04.2023 op de E314 in Bekkevoort. Het ging om een kopstaartaanrijding waarbij vier voertuigen betrokken waren.

M-J V, bestuurder van het voorlaatste voertuig, werd zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht waar ze diezelfde dag nog overleed.

De verdediging betwistte de aansprakelijkheid voor het ongeval niet maar wees erop het een moment van onachtzaamheid van beklaagde was waardoor het ongeval werd veroorzaakt, met fatale gevolgen.

De verdediging wees ook op de leeftijd van beklaagde, is thans 73 jaar oud, en zijn blanco strafregister. Beklaagde is mantelzorger voor zijn echtgenote, die hartpatiënte is, zelf niet met de auto mag rijden en regelmatig naar het ziekenhuis moet worden gebracht voor onderzoeken en opvolgingen.

De rechtbank heeft met deze elementen rekening gehouden, en met het schuldbesef van beklaagde. Hij realiseerde zich dat de gevolgen voor de nabestaanden verschrikkelijk zijn en uitte op zitting zijn spijt over de feiten.

De echtgenoot van het slachtoffer M-J V en één van haar dochters stelden zich burgerlijke partij bij monde van hun advocaat.

Uitgesproken straf:

De rechtbank veroordeelt beklaagde tot een gevangenisstraf van 3 maanden met een volledig uitstel voor 3 jaar, een geldboete van 1.600 euro (200 euro te vermenigvuldigen met 8), waarvan 800 euro met uitstel voor 3 jaar.

De rechtbank legt tevens een rijverbod van 3 maanden op, waarvan 45 dagen met uitstel voor 3 jaar, alsook het theoretisch en praktisch herstelexamen en de medische en psychologische proeven.

Aan de burgerlijke partijen kent de rechtbank één euro provisioneel toe, zoals gevraagd, en verleent de rechtbank een voorbehoud voor de aanstelling van een geneesheer-deskundige.