Hof van beroep Gent - Installatie kamervoorzitter Linda Tavernier

30/05/2024

Op woensdag 29 mei 2024 werd raadsheer Linda Tavernier officieel geïnstalleerd als kamervoorzitter bij het hof van beroep in Gent.

Na het behalen van haar diploma ‘licentiaat in de rechten’ startte Linda Tavernier haar loopbaan als advocaat-stagiair bij de associatie “Moors en Vennoten” in Gent. In 1991 werd zij diensthoofd bij verzekeringsmaatschappij Noordstar, thans Baloise Belgium. 10 jaar later volgde de overstap naar de magistratuur, met een benoeming als toegevoegd rechter bij het hof van beroep in Gent. Ze werd toegewezen aan de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk, en nam ook deel aan assisenzaken in Brugge. In september 2007 werd Linda Tavernier benoemd tot raadsheer aan het hof van beroep in Gent. Sedert 2009 maakt zij deel uit van de eerste kamer, waarvan zij vanaf eind 2017 het voorzitterschap heeft waargenomen.

Naast haar taken als magistraat neemt Linda Tavernier jaarlijks deel aan de pleitoefeningen voor studenten van de KU Leuven in het kader van het vak Rechtsmethodiek. Daarnaast is ze lesgever in de IGO-opleiding ‘Taak van de rechter in burgerlijke zaken’.

Linda Tavernier:

“Als magistraat heb ik het mooiste beroep dat er bestaat. In mijn domein - het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht – blijft elk dossier een verrassing. Ik zal de magistratuur dan ook altijd met vuur en passie verdedigen. De rechtspraak blijft een fundamenteel onderdeel van onze democratische samenleving en onze rechtsstaat.”

“Naast een enthousiaste rechter ben ik daarom ook bezorgd. Een rechtsstaat kan immers maar bestaan wanneer ook de rechterlijke macht naar behoren functioneert. En er zijn enkele elementen die onze werking op termijn in het gedrang kunnen brengen. Dan denk ik vooral aan het personeelstekort onder magistraten, de lamentabele toestand van onze gebouwen, de enorme werkdruk, de concurrentie in verloning tegenover de privésector,…”

“Daarom zie ik het als mijn taak om de functie van magistraat mee te promoten. We moeten de positieve punten van ons mooie beroep in de kijker zetten en jonge juristen overtuigen om voor de magistratuur te kiezen. Ik denk dan aan het deelnemen aan activiteiten van universiteiten, scholenbezoeken of projecten als ‘Jongeren en Justitie’. Laten we daar samen werk van maken.”